Rafa cel Mare. Nadal a câștigat titlul #16 în turneele de Mare Șlem în pas de defilare, după un prim set aprins. Cronica unei victorii altfel: intangibil pe serviciu, record perfect pe urcările la fileu și meci închis cu serviciu-voleu în fața uriașului Anderson. „Sunt atât de fericit!”

Rafa cel Mare. Nadal a câștigat titlul #16 în turneele de Mare Șlem în pas de defilare, după un prim set aprins. Cronica unei victorii altfel: intangibil pe serviciu, record perfect pe urcările la fileu și meci închis cu serviciu-voleu în fața uriașului Anderson.
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Rafael Nadal a câștigat ediția 2017 a US Open-ului, scor 6-3, 6-3, 6-4 în fața favoritului 28 al turneului, Kevin Anderson (32 ATP, cel mai înalt finalist din istoria turneelor de Mare Șlem). Rafa câștigă pentru a treia oară la US Open și intră în rândul celor mai de succes jucători la Flushing Meadows, cu 3 trofee, la egalitate cu Lendl, pe poziția a 5-a. Liderul mondial nu a avut de înfruntat nici măcar o minge de break în finală!
  • În 2017, Nadal a scris istorie în sezonul de zgură cu „la Tripla Decima”: a devenit primul tennismen din istorie care câștigă de 10 ori același turneu – la Monte Carlo, apoi a repetat isprava cu un al zecelea titlu la Barcelona și a desăvârșit opera cu al zecelea titlu la Roland Garros.

Nadal servește, urmărește mingea la fileu și închide punctul cu voleu câștigător de rever. Ridică mâinile în aer, într-un „V” amplu, ce seamănă și cu un „U”, de la „Unic” și care îl lasă cu capul mult aplecat pe spate. Rafa sărbătorește atlfel, o victorie altfel. Este campion la US Open 2017.

Este al 16-lea titlu de Mare Șlem al carierei. Este al doilea titlu de acest calibru din patru posibile pe 2017 – un sezon în care este din nou numărul unu în tenisul mondial și în care își împarte iarăși cele mai strălucitoare momente cu eternul rival – Roger Federer. Este titlul care pune punct unei serii de opt înfrângeri în finalele jucate pe ciment – un șir lung început la Doha, în primele săptămâni ale sezonului 2014. Este succesul care îl duce pe omul ‘stigmatizat’ de unii, la începuturile carierei, și catalogat drept ‘zgurist și atât‘, în topul celor mai titrați jucători ai US Open-ului, în Era Open. Dar în 2017, la capătul partidei de titlu cu cel mai înalt finalist din istoria turneelor de Mare Șlem, Nadal nu se mai prăvălește pe suprafața de joc. Rămâne cu spatele drept, îl încordează și ridică ochii spre cerul înstelat.

Este un altfel de victorie și o altfel de exteriorizare. Este o finală în care Rafa Nadal a arătat cât de mult și-a schimbat jocul, rămânând totuși același.

Și-a dominat psihic adversarul aflat pentru prima dată la trei seturi distanță de un trofeu de Mare Șlem și i-a hărțuit serviciul uriaș necontenit în primul set. 45 de minute, Anderson a rezistat, în timp ce Nadal nu a găsit punch-ul la momentul decisiv. După 47 de minute – povestea se schimbase. Anderson trimisese a patra dublă greșeală, iar Rafa se mutase în colțul celălalt al terenului. Atingând aproape marginea terenului, tăia aerul cu privire glacială încercând să își intimideze adversarul. Aștepta mingea pe arcurile sale invizibile din picioare și apoi trimitea ghemotocul galben în terenul advers – câteva secunde mai târziu, sud-africanul rata un forehand. Și finala era jucată. Era al doilea game consecutiv câștigat de liderul mondial, iar seria avea să se dubleze cât ai pocni din degete. primul set se încheiase, pe repede-înainte, de la 2-3 la 6-3.

Așa a început defilarea unui Nadal impresionant.

Deși serveorul prin excelență este Anderson, Nadal a fost omul intangibil pe lansare: patru puncte pierdute în primul set, trei în al doilea, în drum spre un 2-0 la seturi. Dublu 6-3. Nadal a jucat altfel la acest US Open: contând mult pe venirile în față, ibericul a atacat de 16 ori la plasă și nu a greșit niciodată. Așa a și încheiat meciul.

Dar s-a și apărat.


Efort extrem. Foto: USTA/Darren Carroll

Și da, Nadal a avut emoții înainte de linia de finiș: pentru prima dată în finală a ajuns la egalitate pe serviciul lui, însă chiar și așa, Anderson a încheiat partida fără să fi avut vreo minge de break. Rafa a avut, practic, de trei ori mai multe lovituri câștigătoare decât erori neforțate (30-11). De partea cealaltă, sud-africanul a greșit de 40 de ori, iar calculele hârtiei s-au respectat întocmai.


Spotlight. Foto: USTA/Mike Lawrence

„Două săptămâni cu adevărat speciale! Însă, înainte de a vorbi despre mine, vreau să îl felicit pe Kevin. A fost un exemplu incredibil pentru mulți copii și pentru multă lume din circuit. Știu că ai avut multe accidentări și ai revenit, mai puternic ca niciodată. Felicitări – nemaipomenită treabă! Bravo și echipei și familiei tale – știu că ai un grup excelent.

Pentru mine, este incredibil ce se întmplă în acest an, după câțiva ani grei, cu probleme și accidentări, cu perioade de joc așa-și-așa. A fost un an plin de emoții, deoarece cred că am jucat tenis de nivel foarte înalt încă de la primul turneu  important al anului, în Australia. Să închei sezonul de Grand Slam-uri cu un titlu aici, la New York, este extrem de special pentru mine. Este unul dintre acele locuri care, într-adevăr, îmi dă un nivel extrem de ridicat de energie, pentru că publicul de aici este extraordinar. Sunt atât de fericit! Mulțumesc tuturor.

Lui Toni – nu pot să îi mulțumesc suficient. De la trei ani, a fost lângă mine. Fără Toni, nu aș fi jucat tenis. A fost incredibil să am pe cineva ca el, care să mă împingă așa cum a făcut-o. A fost puternic și a avut o motivație extraordinară să se antreneze cu mine, de a fi mereu cu mine. Tot ce pot să spun este – mulțumesc mult, este una dintre cele mai importante persoane din viața mea„,
Rafael Nadal, campion la US Open 2017

Cuvinetele finalistului:

„Felicitări, Rafa. Știu că suntem de aceeași vârstă – dar simt că te-am urmărit jucând toată viața mea! Ai fost un idol al meu. A fost greu să joc împotriva ta în această seară. Ești unul dintre marii ambasadori ai acestui sport. Au fost două săptămâni incredibile pentru mine, a fost dificil. Să revin după accidentare și să joc prima mea finală de turneu de Mare Șlem este ceva aparte. Mulțumesc echipei mele pentru sprijin, tuturor celor care m-ați susținut, fanilor din Africa de Sud, familiei – soției, fratelui meu și părinților mei. Tata a construit un teren în spatele casei – dacă nu erați voi, nu aș fi fost aici. Nu este rezultatul pe care mi l-am dorit, dar voi continua să lupt – așa cum m-ați învățat – și mă voi întoarce”,
Kevin Anderson

FILMUL PAS CU PAS AL FINALEI MASCULINE

01:50 Nadal cel Mare este campionul ediției 2017 a US Open-ului, 6-3, 6-3, 6-4: doar un set-maraton a rezistat cel mai înalt finalist din istoria turneelor de Mare Șlem. Rafa câștigă pentru a treia oară la US Open și intră în Top 5 cei mai de succes jucători la Flushing Meadows, cu 3 trofee, la egalitate cu Lendl, pe poziția a 5-a.

Nadal a avut un dram de emoție în game-ul de titlu: a servit și, pentru prima dată, a fost împins la egalitate pe serviciul său. Dar, după 2 ore și 27 de minute, liderul mondial pune punct meciului cu o a 16-a urcare la fileu decisivă, din 16 tentative și lovitura câștigătoare cu numărul 30 – un voleu de rever pentru istorie.


01:45 Nadal servește pentru victorie. Pentru titlul de Mare Șlem cu numărul 16. La  6-3, 6-3, 5-4. Anderson și-a făcut serviciul, amânând deznodământul. Liniște pe cea mai mare arenă de tenis a lumii.


01.40 Nadal ajunge la un game de victorie cu un game alb. Ibericul va pune punct unei serii de opt finale pierdute consecutiv pe hard.


01:38 Anderson câștigă un al treilea game relaxat pe serviciu în setul trei, însă serviciul ibericului rămâne teritoriu interzis. Rafa urmează la serviciu cu mingi noi.


01:35 Nadal poate fi și crud pe teren: înăbușe speranțele lui Kevin Anderson, după un prim punct ratat pe serviciu cu serviciu mustind de spin, apoi ucigând un retur bâlbâit scurt de sud-african cu voleu ferm. Urmează al doilea voleu câștigător consecutiv și un 4-2 logic, după o nouă eroare a jucătorului din Johannesburg.


01:28 Schimb de teren încheiat cu 1-1. Nadal a scăzut cu câteva procente nivelul de joc, dar chiar și așa își câștigă serviciului. Încredere pentru Anderson vine de pe serviciu: primul lui game alb.


01:15 Break confirmat. Fără emoții. Nadal pare uriaș, în fața unui Anderson în criză de idei și nevoie disperată de execuții mai bune. Uriașa arenă Arthur Ashe a amuțit. 2-0.


01:11 Setul trei începe cu break pentru Nadal. Ibericul a luat patru puncte consecutive – trimitțând mingi joase spre picioarele obosite ale lui Kevin Anderson. Statistica reține patru erori neforțate pe forehand, însă uzura și presiunea lui Nadal sunt sursa reală. 1-0


01:02 Nadal ia avantaj de două seturi, 6-3, 6-3. Rafa rămâne intangibil pe lansare, are record perfect pe urcările la fileu și se apropie cu pași apăsați de titlul #16 în Grand Slam-uri. 94% puncte câștigate în spatele primului serviciu, 15 lovituri câștigătoare doar în setul doi – liderul mondial este pe val.


00:55 La un game de 2-0 la seturi. Nadal rămâne intangibil pe lansare. Mai câștigă un game pe serviciu, la 15 și conduce 5-2, după 31 de minute în manșă.


00:50  Nadal accelerează și are BREAK! Câștigă primele două puncte pe lansarea lui Anderson, cu un smash câștigător de forehand, apoi cu o nouă lovitură decisivă de pe aceeași parte. Reverul lui Anderson se oprește în plasă și îi aduce lui Nadal două mingi consecutive de break.  Pe a doua minge, Nadal pune forhandul la lucru: returnează bine serviciul doi, ajunge la următoarea lovitură în apropierea liniei de fund iar la a treia minge este la fileu. Are reflexe bune la fileu și, deși voleul nu este decisiv și are nevoie de trei timpi pentru a se impune, termină punctul cu smash câștigător. 4-2.


00:45 Nadal rămâne autoritar pe serviciu. A pus pe tabelă al treilea game alb al meciului. 6-3, 3-2. Dincolo de eficiența pe lansare, impresionează la capitolul atacuri la fileu: 8 din 8 reușite.


00:42 Și se face 2-2. ATP-ul ne oferă o statistică interesantă: în turneele de Mare Șlem, Nadal are 23 de meciuri câștigate consecutiv după adjudecarea primului set.


00:33 Se temperează startul de set doi: game alb pentru Nadal, urmat de un prim game pe lansare pentru Anderson fără egalitate! 1-1.


00:23 SET NADAL, 6-3, în 58 de minute. Regula se păstrează: game-ul lui Anderson ajunge la egalitate, după un passing de rever din alergare trimis perfect de Nadal. Vine eroarea neforțată pe forehand, un serviciu doi care îi permite lui Rafa să returneze, iar setul se încheie cu un nou break și un stop voleu spectaculos al liderului mondial.

Statistica, sugestivă: plus pentru Nadal în raportul winners / unforced errors (8-5), 23 de greșeli neforțate pentru Anderson (cu 18 winners).

3,1 metri aleargă în plus Nadal, în medie, la fiecare punct.


00:20 Rafael Nadal confirmă autoritar break-ul, cu un nou game la 15 și se distanțează în premieră la două lungimi pe tabelă, 5-3. Nu a pierdut mai mult de două puncte pe serviciu în acest prim set – asta deși a jucat de 12 ori cu mingea a doua (și de 20 de ori cu prima)


00:15 BREAK NADAL – ibericul trece în față, 4-3! Început bizar de game: Anderson se repede la fileu, ratează voleul, apoi punctul următor este rejucat, întrucât sud-africanul pierde mingea din buzunar. 46 de minute trecute din meci și avem al treilea game consecutiv pe serviciul lui Anderson care ajunge la egalitate, după o nouă eroare pe forehand. Kevin a ajuns la 20 de erori neforțate și este a cincea minge de break pentru iberic, după a patra dublă greșeală a lui Kevin. Și break-ul vine în sfârșit, pe eroare de forehand din partea jucătorului născut la Johannesburg.


00:05 Nadal egalează la 3. Anderson a făcut un punct curajos, a condus 30-15, dar lidferul mondial a revenit cu puncte consecutive. tiger Woods este, din nou, în tribună la meciul lui Nadal, la fel ca la semifinala cu Del Potro.


23:55 Un nou game complicat pentru Kevin: la 30-15, sud-africanul ia o decizie neinspirată de a juca serviciu-voleu după o minge trimisă la teu. Nadal răspunde cu passing pe forehand. Dreapta lui Anderson ratează ținta, Nadal are minge de break – dar este o nouă șansă ratată de liderul mondial. Pe mingea a doua, numărul 32 ATP decide să sacrifice viteza, pentru mai mult kick, iar Rafa ratează complet returul de forehand. Egalitate. O dublă greșeală aduce o nouă minge de break, anulată instant de Kevin cu as – fapt confirmat însă doar după reluarea video. Spaniolul pur și simplu nu găsește ritmul la retur, iar Rafa primește o nesperată șansă în game, în momentul în care reverul său accelerat ratează milimetric tușa, cu Nadal net învins. O nouă succesiune as-eroare neforțată din partea lui Anderson îl face pe antrenorul său să clatine din cap. Emmoțiile se văd. Din nou – as și apoi eroare uriașă la voleu pentru sud-african. Nadal aproape că se lipește de tabela de afișaj Rolex pentru a primi serviciul lui Anderson, dar fără succes. Favoritul 28 supraviețuiește din nou: 3-2, după 35 de minute!


23:52 Nadal alungă rapid dezamăgirea: pune în sfârșit primul serviciu în teren, de trei ori consecutiv și câștigă de fiecare dată. A pus scurtă, iar cros-ul răspuns al lui Anderson nu a prins terenul. La 40-0, ibericul încheie cu un punct pe serviciul doi, avansând în teren și trimițând forehandul în lung de linie, câștigător.


23:45  GAME URIAȘ: Anderson apără cu mari eforturi serviciul. Nadal ajunge în față pe serviciul lui Anderson, după o dublă greșeală a jucătorului de 2,03 m – 30-15. Tot pe serviciul doi, ibericul ratează un forehand și desprinderea la 40-15. O nouă oportunitate de a-și oferi minge de break este irosită după un schimb în care și-a creat avantaj cu un slice, apoi a purtat inspirat mingea cu reverul, dar pe care l-a încheiat cu un rever în lung de linie prea ambițios. Traiectoria unui lob de rever trimis în extremis de Nadal este apreciată greșit de Kevin Anderson: mingea prinde terenul și rezultă minge de break, dar nu este break din prima. Cei doi jucători alternează conducerea în schimb, Nadal răspunde bine după o tușă plină prinsă de Anderson, însă forehandul care se voia decisiv al spaniolului se oprește în final. Game-ul depășește opt minute de joc: egalitate la borna 8:14. Vine un serviciu apăsat, apoi – din nou – dublă greșeală. A cincea egalitate. Anderson face spectacol – rezistând atât reverului, cât și forehandului lui Nadal pe duelul spre dreapta sa, ba mai mult, câștigă cel mai lung schimb al începutului de meci cu forehand winner. După a șaptea egalitate și două mingi de break anulate, Anderson pune punct turei de serviciu, învingător. 2-1


23:35 Liderul mondial trece cu bine examenul primului game pe lansare, deși a jucat exclusiv pe serviciul doi. Chiar și pe serviciul doi, Anderson nu are răspuns cu returul. 1-1.


23:25 Kevin Anderson deschide finala cu serviciul. Nadal pune primul retur în teren și, de pe linia de fund a terenului, forțează câștigarea primului punct al meciului, pe o eroare pe forehandul sud-africanului, ajuns în burta fileului. Anderson trece în avantaj cu trei servicii nereturnabile, dar liderul mondial forțează egalarea rezistând bine cu un retur pe backhand. Însă este game câștigător pentru Kevin, care ia prima conducere pe tabelă: 1-0, cu as.


23:20 Jucătorii își încheie încălzirea pe Arthur Ashe Stadium. Nadal a optat pentru echipamentul pregătit de Nike pentru sesiunea de seară. Negru, mai sobru decât rozul neon cu care a apărut la primul meci de la New York. Tot tonuri închise purta și la precedentele victorii la US Open.


23:10 Mats Wilander:Anderson nu trebuie să îi permită lui Nadal să urce nivelul finalei. Presiunea este pe Rafa, pentru că știe și el că este un meci pe care nu trebuie să îl piardă. Nu trebuie să fie un meci de o calitate incredibilă. Trebuie să fie o luptă!


23:05 Pe Central, are loc momentul oficial, o mini-ceremonie înainte de finală. „Cheia finalei este serviciul lui Kevin Anderson. Poate avea procentaj mai bun decât până acum în turneu. A jucat 30% din loviturile de pe baseline din interiorul terenului. Nu trebuie să devină mai defensiv. 71% este procentajul lui de reușită pe atacurile la fileu. Dar trebuie să aibă grijă, la passingurile lui Nadal„, spune The Coach, Patrick Mouratoglou.


23:00 Am avut o finală între prietene la feminin, acum avem o finală între doi jucători de aceeași vârstă, care se cunosc de la 12 ani.


22:50 INFO: Doar șapte jucători au reușit, începând cu anul 2000, să câștige titlul la prima prezență într-o finală de turneu de Mare Șlem având de partea cealaltă a fileului un jucător care mai disputase finale de Mare Șlem și/sau avea titlu deja în palmares. Iar în ultimii zece ani – doar doi! Lista completă:

  • Marat Safin (US Open 2000 – într-o finală cu Sampras)
  • Lleyton Hewitt (US Open 2001 – într-o finală cu același Sampras)
  • Thomas Johansson (Australian Open 2002 – într-o finală cu Marat Safin)
  • Roger Federer (Wimbledon 2003 – într-o finală cu Mark Philippoussis)
  • Andy Roddick (US Open 2003 – într-o finală cu Ferrero)
  • Juan Martin del Potro (US Open 2009 – într-o finală cu Federer)
  • Stan Wawrinka (Australian Open 2014 – într-o finală cu Nadal) –  

22:43 Ce spun finaliștii. Kevin Anderson:

„Știam că există o portiță deschisă, o oportunitate, cu absențele și eliminările premature. Dar nu m-am gândit prea mult la asta. Suntem atât de obișnuiți cu faptul că cei din top sunt atât de constanți. Este greu să îi învingi, pentru că au adunat atâta experiență pe tur, la acest nivel. Dar chiar și atunci când ei nu sunt în preajmă, tot sunt foarte multe provocări. Am înfruntat unii dintre cei mai buni jucători de tenis ai lumii. Simt că lucrurile s-au legat pentru mine în ultimul timp. Cred că totul a pornit de pe zgură, unde am reușit să adun mai multe meciuri în picioare. Simt că, pur și simplu, am adunat mai mulți pași în direcția corectă.

Nadal este unul dintre cei mai mari competitori din sportul mondial. Punct. Este un luptător excepțional. Controlează terenul foarte bine – am constatat asta pe propria piele, în cele câteva meciuri directe. Trebuie să preiau eu controlul, altfel, dacă el dictează, este foarte, foarte greu”,
Kevin Anderson

 


22:30 Ce spun finaliștii. Liderul mondial, Rafael Nadal:

„Am jucat așa și așa la începutul turneului, dar acum merg din bine în mai bine. Mă bucur pentru el, pentru că ne știm de la 12 ani. este fantastic să îl văd în finală, la unul dintre cele mai importante turnee ale anului. Pentru mine, mai important decât să câștig un titlu de Mare Șlem este să fiu fericit. Sunt fericit dacă sunt sănătos și dacă sunt competitiv în majoritatea săptămânilor. Sezonul acesta, asta s-a întâmplat. Indiferent de rezultatul de aici, a fost un sezon foarte bun pentru mine.

Rămâne de jucat un singur meci, împotriva unui adversar foarte dificil. Trebuie să fiu pregătit. Este un jucător uriaș, cu un serviciu pe măsură, incredibil. Și joacă atât de bine pe o astfel de suprafață. Cred că este cel mai important meci pentru mine în acest final de an. Voi încerca să joc cel mai bun tenis al meu”,
Rafael Nadal


22:15 Moneyball în tenis. Kevin Anderson mizează mult pe analiza datelor preluate de sistemul Hawk Eye.

„Simt că este extrem de interesant să aduni date. Echipa mea face asta. Ei îmi aduc o serie întreagă de informații punctuale, pe care eu le-aș putea găsi utile. Dacă joc cu John Isner – știu că în punctele de la scorul ăsta el dă spre exterior în proporția asta. Sigur, te poți trezi și cu un serviciu la teu, dar, este foarte util”,
Kevin Anderson


22:00 Anderson este antrenat de Neville Godwin – fost jucător de tenis de 1,73 m, din Africa de Sud, a cărui cea mai bună clasare a fost locul 90 ATP. Cei doi lucrează :împreună din 2014.

„Trebuie să fie relaxat. Și-a întrecut orice așteptare pe care ar fi putut să o aibă. Trebuie să se elibereze și să își dea drumul, să joace”,
Neville Godwin, pentru New York Times


21:45 Duelul lojelor. Pentru că am adus în discuție prezența lui Toni Nadal în lojă, să privim, pe rând, către cele două ‘bănci tehnice’ ale finaliștilor. Rafael Nadal îl are pe „Tio Toni”, dar și pe Carlos Moya – la fel ca la Australian Open și Roland Garros. „Charlie”, primul număr 1 ATP dat de Mallorca, a lipsit de la Wimbledon. Ce spune Toni?

„Pe mine mă interesează în mod special oportunitățile de a învăța. Ce mă diferențiază pe mine de ceilalți antrenori de tenis? Faptul că atunci când mă îndrept spre vestiar, poate că mă duc să îl felicit pe Rafa, ca acum – dar ideea din capul meu este cum putem face ca el să fie și mai bun. Îi spun – uită-te la Federer. Vino mai des la fileu. Trebuie să fii mai agresiv de la început. Este o chestiune de principiu. Progresul este cel care diferențiază oamenii de animale pe Pământ. Leul?! Comportamentul lui este același de 5.000 de ani. Oamenii, în schimb – se perfecționează. Majoritatea dintre noi, cel puțin. De asta suntem unde suntem. Asta i-am inoculat eu lui Rafael. Să fac parte din viața lui – a fost incredibil. Mai mult sunt recunoscător, decât mândru”,
Toni Nadal


21:30 Nostalgie, pleacă! Pleacă!

„Sincer, nu mă gândesc că este ultimul (n.r. – ultimul meci de Mare Șlem în care sunt antrenorul lui Rafa). Trăiesc în prezent și acum sunt foarte, foarte fericit pentru că Rafael este într-o nouă finală. Nu mă gândesc la faptul că anul viitor nu voi mai fi aici. Mă voi gândi la asta anul viitor, când voi fi în Mallorca. Nostalgia este pentru atunci, nu pentru acum”, 
Toni Nadal, pentru new York Times

„Nu este nimic special. Toni a luat decizia, mergem mai departe. Pentru Academie, va fi un mare ajutor faptul că el va fi acolo. Pentru mine, este doar un alt meci. Nu este ultimul meu meci cu el. Toni nu se mută într-un alt colț de lume. va locui tot la 100 de metri de casa mea. Este unchiul meu,mai presus de orice. Nu se schimbă nimic. Nu pot să spun decât exact ceea ce am spus întotdeauna – mulțumesc pentru tot!„,
Rafael Nadal


21:15 Salutare! Dăm start „numărătorii inverse” pentru ediția 2017 a US Open-ului. De la Europe, legendara trupă rock, pentru Flushing Meadows, Rafael Nadal, Kevin Anderson, Toni Nadal și toți fanii tenisului. Finala începe într-o oră și 45 de minute.


Ultimii doi: Rafael Nadal și Kevin Anderson. Ultimul meci pe 2017 jucat pe Arthur Ashe Stadium, arenă care a aniversat, la această ediție a US Open-ului, 20 de ani de existență. Ultimul meci de Mare Șlem în care „Tio Toni” Nadal va lua loc în loja nepotului Rafael din postura de antrenor cu acte în regulă. Ultima noapte albă pentru fanii europeni pentru a simți fiecare picătură de extaz produs de sezonul american de hard.


Ediție aniversară

Rafael Nadal este favorit – o simte cam toată lumea. Dar meciul este unul greu. Pentru că este o finală de Mare Șlem încărcată de emoții. Pentru că Anderson este exact tipul de adversar care îi dă și i-a dat tot timpul fiori reci spaniolului, cu serviciu fabulos trimis ca un tir de mitralieră de sud-african de la înălțimea celor 2,03 m, care astfel taie orice ritm al adversarului și transformă de cele mai multe ori meciurile într-o bătălie parcă mereu purtată pe serviciul celălalt. Anderson este însă mult mai mult de atât – așa cum constată și Mats Wilander, și Brad Gilbert – un jucător din ce în ce mai complet, cu retur și dreaptă în forță.

De partea cealaltă, Nadal este, de la meciul cu Dolgopolov, în formă sclipitoare. Cu Del Potro, liderul mondial a arătat o superbă capacitate și disponibilitate de adaptare, schimbând câștigător tactica după un prim set pierdut în fața argentinianului aflat într-o perioadă de grație. Ibericul a defilat de acolo, croindu-și drum cu 45 de lovituri câștigătoare. Fără a fi întâlnit vreun jucător de Top 20 la această ediție de US Open, Nadal a strâns 201 lovituri câștigătoare în șase partide.


Emoții în stare pură. Foto: – USTA/Darren Carroll / usopen.org

Kevin Anderson atrage atenția, prima dată, prin serviciul său: a dat 114 ași la New York, în acest an, iar frecvența primului serviciu a înregistrat o creștere lentă, de la meci la meci (de la 62% în primul meci – la 69% în semifinale). În medie, Anderson a câștigat 83% din punctele începute cu primul serviciu.


Serviciu sub reflectoare. Foto: – USTA/ usopen.org

Una dintre îmbunătățirile din jocul lui Nadal, pe 2017 – a venit la serviciu. Serviciul doi a fost mai puternic, iar prima minge i-a câștigat mai multe puncte directe. La această ediție, Nadal a început cu procentaj de 60% la frecvența primului, în acele trei partide în care, de altfel, jocul lui a suferit în general. Începând cu faza optimilor însă, liderul mondial a ajuns la borna 70% – oferindu-și un plus de confort și susținând progresul general din calitatea evoluției sale.


Un altfel de serviciu: în 2010, aceasta a fost arma secretă a lui Nadal. Foto: USTA/Darren Carroll / usopen.org

52-10 este recordul de victorii / înfrângeri pentru Nadal, la US Open

4-0 este bilanțul meciurilor directe Nadal – Anderson, ibericul câștigând 9 din 10 seturi jucate (s-au întâlnit o dată la Australian Open 2015, iar Rafa s-a impus 7-5, 6-1, 6-4)

Miza finalei și bornele pe care le pot atinge Rafael Nadal și Kevin Anderson,

3.700.000 de dolari este suma pe care o va avea scrisă pe cec campionul ediției 2017 de la US Open. Finalistul va primi un pic mai puțin de jumătate din această sumă – 1.825.000 de dolari.


Trofeele campionilor de la US Open, la simplu masculin și feminin, la ceremonia de tragere la sorți a tablourilor de concurs

2000 de puncte ATP primește campionul. Rafael Nadal și-a asigurat deja prima poziție în clasamenetul mondial pentru final de turneu. Cu punctele aferente finalei, este sigur că va avea un avans de 1.160 de puncte în fața lui Roger Federer, noul număr doi mondial, de luni. Titlul de campion i-ar crește avantajul la 1960 de puncte, ceea ce ar reprezenta un mare impuls pentru tranșarea luptei în vederea terminării anului pe prima poziție ATP. De partea cealaltă, Kevin Anderson are asigurat un salt de 17 poziții în clasamentul ATP și revenirea în Top 15. În acest moment, Kevin Anderson ocupă locul 15 în clasamentul ATP în timp real, iar un succes l-ar propulsa pe poziția a 10-a.


Rivali și prieteni

52 de ani au trecut de la ultima prezență a unui sud-african în finala de la US Open (Cliff Drysdale, 1965)

36 de ani au trecut de la ultimul triumf al unui sud-african într-un turneu de Mare Șlem (Johan Kriek, Australian Open 1981)

34 ani și 306 zile – este recordul deținut de spaniolul Andrés Gimeno – cea mai înaintă vârstă la care un jucător de tenis a câștigat primul titlu de Mare Șlem. Gimeno a câștigat Roland Garros-ul în 1972. Kevin Anderson, la 31 ani 3 luni și 23 de zile, ar fi cel mai vârstnic campion care se impune în premieră la US Open și al treilea într-un clasament pe toate cele patru turnee de Mare Șlem, în Era Open

23 – Este finala de Mare Șlem cu numărul 23 pentru Rafael Nadal, aflat în căutarea titlului cu numărul 16, care l-ar apropia la trei lungimi de recordul deținut de Roger Federer (19 titluri de Mare Șlem)

5 – În acest moment, clubul jucătorilor de tenis cu cel puțin trei titluri la US Open în Era Open este format din cinci oameni: Jimmy Connors, Roger Federer, Pete Sampras (câte 5 titluri), John McEnroe (4 titluri) și Ivan Lendl (3 titluri).

4 – Rafael Nadal încearcă să câștige pentru a patra oară în carieră mai mult de un titlu de Mare Șlem într-un sezon. Ibericul a dat start în 2005 unei serii incredibile de zece ani consecutivi în care a luat de fiecare dată cel puțin unul dintre cele patru trofee de Mare Șlem puse în joc, apoi elanul său a fost temperat de seceta totală din 2015 și 2016 (nicio finală jucată la acest nivel), iar acum Rafa joacă a treia finală de Mare Șlem pe 2017 și vizează al doilea trofeu, după cel câștigat la Roland Garros. Nadal are trei titluri de Mare Șlem în 2010 (Roland Garros, Wimbledon și US Open) și câte două în 2008 și 2013 (Roland Garros și Wimbledon)

2,03 metri – Kevin Anderson este cel mai înalt finalist din istoria turneelor de Mare Șlem

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”
România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Becali l-a transferat, soţia l-a îmbrăcat. Noul jucător de la FCSB are o parteneră de viaţă mai cunoscută ca el:
Becali l-a transferat, soţia l-a îmbrăcat. Noul jucător de la FCSB are o parteneră de viaţă mai cunoscută ca el:…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului! Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului! Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet…
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×